Isn’t this a painting?
Tècnica: mixta. Collage sobre manta tèrmica d’emergència, fil i grafit. Mides: 160X194 cm
Obra Finalista al Premi BBVA Ricard Camí de pintura, 2019
Henry David Thoreau, escriptor i pensador nord-americà, se’l considera un dels primers teòrics dels moviments conservacionistes, predecessors de l’ecologisme contemporani.
Henry David Thoreau va escriure al 1854, “Walden; o, la vida als boscos” amb la intenció de demostrar la viabilitat d’una vida autosuficient, senzilla i en contacte amb la natura. Thoreau és, sobretot, conegut per l’esperit de rebel·lia dels seus escrits i per la desobediència civil en què argumenta la idea d’una resistència individual contra un govern sovint injust. Una rebel·lia profunda, un refús total a la submissió a l’absurd del Sistema. En aquest llibre Thoreau anticipa molts dels pensaments que avui defensen els pacifistes i ecologistes sobre la conveniència de trobar un just equilibri entre les necessitats de la persona i els recursos del medi natural.
L’obra “Isn’t this a painting?” comença amb la lectura del llibre “Walden; o, la vida als boscos” de Henry David Thoreau. Com acostumo a fer amb els llibres que llegeixo, prenc notes i anoto el número de la pàgina en la que trobo idees motivadores o cites que em criden l’atenció per diversos motius.
Guillotino cada una de les frases del llibre obtenint unes tires que enganxades aleatòriament a la manta tèrmica, esdevenen un nou llenguatge i un nou discurs. Cubreixo pràcticament tota la manta de 160X194cm amb les tires del llibre.
Com diu en el pròleg, Ramon Alcoberro i Pericay, Walden és un text de lectura obligada. La lectura del llibre ara esdevindrà una experiència diferent.
El fil arrela el text a la manta tèrmica. El fil constitueix la pintura d’un paisatge indeterminat en el que hi apareix una casa. D’aquelles que es construeixen amb el traç d’una sola línea, sense aixecar el llapis. D’aquelles que son tan necessàries per sentir-se part d’aquest món.
“Isn’t this a painting?” està cosit amb fil blanc fluorescent, de manera que passa desapercebut si no t’hi apropes molt i mires la manta amb atenció. Una pregunta que convida a reflexionar sobre la pintura des del punt de vista de l’art contemporani.
El darrera de la manta tèrmica daurat, mostra l’altra cara i fa de delatora. La peça porta una barra de fusta a la part superior de manera que va penjada del sostre, i tant important és la part del davant com la del darrere.